Dokładne wymieszanie dwóch lub więcej składników jest procesem bardzo istotnym przy produkcji wielu produktów spożywczych. W zakładach przemysłu spożywczego na wyposażeniu znajdują się więc różnego rodzaju mieszadła, a do tych najczęściej użytkowanych zalicza się mieszadła statyczne.
Do czego służą mieszadła statyczne?
Mieszadła statyczne najczęściej stosowane są w zakładach przemysłu spożywczego. Szerokie spektrum możliwości tych urządzeń wykorzystują zakłady mleczarskie. Dzięki mieszadłom statycznym możemy cieszyć się na przykład smakiem jogurtu, doskonale wymieszanego z pulpą owocową. Ogromną zaletą korzystania z mieszadeł statycznych jest znaczne skrócenie czasu mieszania. Mieszadła te są bowiem bardzo wydajne, do tego działają naprawdę bardzo szybko, a do ich wykonania wykorzystano wyłącznie starannie wyselekcjonowane materiały najlepszego gatunku. Dzięki temu mieszadła statyczne są wyjątkowo wytrzymałe i w efekcie bardzo żywotne. Można z nich korzystać przez długi czas, a cena ich zakupu jest naprawdę korzystna.